Spalio 20-ąją, vokiečių kalbos dieną Lietuvoje, prisimename svarbiausius darbus, suteikusius naujų galimybių vokiečių kalba kalbantiems Vilniaus kolegijoje, o su nauja vokiečių kalbos atgimimo banga siekiame pažadinti norą mokytis šios kalbos ir savo ateitį sieti su ja!

Bendradarbiavimas su Vokietija Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakultete prasidėjo dar 1996 m. Vokietijos ekspertų tarnybos (Senioj Experten Service) ir LR ŠMM vykdomas projektas truko septynerius metus ir buvo skirtas vokiečių kalbos mokymui(si) Lietuvoje remti.  Tarpininkaujant SES prof. Paul Krondorfer stambiausios tuometinės Vokietijos įmonės: „Siemens“, „Drauda“, Drezdeno bankas rėmė jį finansiškai, o VK Verslo vadybos fakultete susirinkę dėstytojai aptardavo naujausią dėstymo metodiką, literatūrą, spaudą. Šio projekto dėka Lietuvos kolegijų  bibliotekos pasipildė daugiau nei tūkstančiu pavadinimų vadovėlių, specialybės ir metodinės literatūros, kitų mokomųjų ir mokymuisi skirtų priemonių.

Nuo 1998 m. iki 2004 m., šešerius metus Verslo vadybos fakultete buvo įgyvendinamas studentų profesinio meistriškumo ir vokiečių kalbos tobulinimo projektas. Šis projektas suteikė galimybę būsimiems administratoriams, dizaineriams, muzikos atlikėjams, vadybininkams, aptarnavimo srities specialistams, vadovaujamiems profesionalams Wili ir Brunhilde Bürk, EASTCON koncerno vadovui Klaus Rudigeri Lipps parodyti viešai savo specialybės, kūrybinius bei kalbinius gebėjimus. Renginys buvo tapęs svarbiu pasirodymu studentams ir švietimo, mokslo, politikos, verslo, meno bei spaudos įtakingų žmonių susitikimu.

2003 m. p. D. Fürstenberg viešnagės Vilniuje metu Verslo vadybos fakulteto dekanė Danutė Rasimavičienė pasidalino su vokiečių kalbos specialistais žinia apie tarptautinę programą, kurios tikslas: organizuoti profesines praktikas svetingumo įmonėse Vokietijoje. Užsienio kalbų katedra buvo pakviesta dalyvauti šioje Lietuvos darbo biržos ir Vokietijos centrinės įdarbinimo agentūros „ZAV“ programoje. Nuo 2003 metų į Vokietijos žemes vyksta konkursą laimėjusieji, geriausiai vokiečių kalba kalbantieji ir išmanantieji savo specialybę fakulteto studentai. Iki 2016 metų profesinę praktiką Vokietijoje yra atlikę 30 studentų, o šeši iš jų vokiečių kalbos pagrindų išmoko fakultete. Būtina paminėti, kad šis projektas buvo pirmasis, kai studentai atliko profesinę praktiką užsienyje ir, kad jis vykdomas toliau, o profesinės praktikos dalyviams įteikiami sertifikatai, bendrųjų ir profesinių kompetencijų įvertinimo raštai ir suteikiama pirmenybė dalyvauti kituose konkursuose Vokietijoje.

2015 m. VK Užsienio kalbų centro vedėja Jūratė Patackaitė ir Goethe-Institut Vilnius kalbos skyriaus vadovė Nijolia Buinovskaja sutarė bendradarbiauti, organizuojant kultūrinus ir kalbinius renginius. Apie šiuos renginius ir kitas naujienas galite sužinoti centro interneto puslapyje: http://ukc.viko.lt/, taip pat prisijungę prie UKC FB grupės.

Šiuo metu Vilniaus kolegijoje vokiečių kalbos mokosi apie 100 studentų, daugiausia jų Verslo vadybos fakultete. Daugumai iš jų vokiečių kalba jau antroji užsienio kalba, o ją  pradėję mokytis rugsėjo mėn. baigs pasiekę A1, ar A2 BEKM lygį. Pramokusiųjų vokiečių kalbos būsimųjų Įstaigų administravimo, Viešbučių ir restoranų verslo bei Turizmo vadybos programų specialistų laukia perspektyvi ir įdomi ateitis!

Spalio 20-ąją, vokiečių kalbos dieną Lietuvoje, Užsienio kalbų centras kviečia mokytis vokiečių kalbos ir registruoti vokiečių kalbos pradedančiųjų ir pažengusiųjų lygio kursams, bei prisiminti vokiečių kalbos žinias ir atlikti testą: http://moodle.viko.lt/ (Užsienio kalbų įsivertinimo testai/Foreign language proficiency tests).

 

 Užsienio kalbų centro informacija