Sausio mėn. Vilniaus kolegijos studentams yra rudens semestro žinių vertinimo metas. Tačiau net ir šis laikas gali būti įdomus, kai pa(si)renkami tinkami atsiskaitymo metodai.

Debatus kaip Verslo anglų kalbos atsiskaitymo formą pasirinko Ekonomikos fakulteto Verslo ekonomikos studijų programos 1 kurso studentai, kuriuos kalbos mokė lektorės Ingrida Galkauskienė ir Jūratė Z. Merkienė. Ruošdamiesi debatams, studentai dirbo grupėmis, turėjo išsirinkti temą, kartu surasti ir atrinkti argumentų, o tuomet juos pristatyti ir apginti. Kadangi debatų temos gali būti iš įvairių sričių: socialinių, politinių, ekonominių, labai dažnai jau patys studentai suformuluoja temą ir iškelia problemą. Pati sėkmingiausia šios grupės tema buvo – „Donald Trump was a good president for the USA.“ Ir nors debatai turi griežtą laiko limitą ir struktūrą, diskutuojant šia tema studentai dažnai užtrunka ilgiau, labai įsijaučia, nori laimėti ir vis suranda naujų argumentų savo požiūriui apginti. Taip nutiko ir šį kartą!

Ši atsiskaitymo forma yra puikus žodinės užduoties pavyzdys ir gera žodžių bei minčių dvikova, padedanti siekti Verslo užsienio kalbos mokymo(si) rezultatų, skatinanti studentus laisvai reikšti savo mintis, apginti savo poziciją, gebėti pasisakyti aktualiomis politikos ir ekonomikos temomis. Be kalbinių gebėjimų ruošiantis debatams dar svarbūs ir kiti minkštieji įgūdžiai – darbas komandoje, bendradarbiavimas,  kritinis mąstymas ir laiko valdymas.

Mokant užsienio kalbų Kolegijoje ieškoma ne tik naujų ir patrauklių mokymo(si), bet ir atsiskaitymo bei vertinimo formų. O apie debatus kaip vieną ne tik reikalingą, bet ir daug žinių, įgūdžių, reikalaujančią atsiskaitymo formą pasisakė prof. Leonidas Donskis teigdamas, jog „aukštosiose mokyklose žmonės daugiau orientuoti į rašymą, atsiskaitymą raštu. Kaip pedagogas pats su tokia technika ir paradigma giliai nesutinku. Manau, tai žudo debatų galias, taip pat žudo žmogaus sugebėjimą pasakoti“. Taip pat Profesorius pripažino, kad „neturint patikimų žinių, neįmanoma debatuoti. Naiviai ir neteisingai kartais galvojama, kad žmogus gali mažai ką žinoti, bet tiesiog turėti gerą liežuvį. Anaiptol – debatai – argumentų kalba, kai sugebėjimas įtikinti, skambėti įtikinančiai, būti įtikinamam ilgą laiką. Būti įtikinamam ir sugebėti ginti tam tikrą tezę arba ginti tam tikrus argumentus neįmanoma neturint ne tik pažiūrų, bet ir neturint gerai struktūruotų žinių“ (https://www.delfi.lt/news/daily/education/debatuose-politikai-gautu-i-kaulus-nuo-moksleiviu.d?id=59793417). Todėl Ekonomikos fakulteto studentai ir anglų kalbos lektorės kviečia ir kitus fakultetus prisijungti prie jų ir debatuoti pavasario semestre kartu!

 

UKC lektorė Ingrida Galkauskienė