Vilniaus kolegijos Užsienio kalbų centro dėstytojai: Violeta Žemaitienė, Ingrida Galkauskienė, Jūratė Helsvig, Virginija Andriusevičienė ir Vytenis Končius kartu su kitais kolegomis: Kolegijos folkloro ansamblio „Želmuo“ vadove dr. Dalia Vaicenavičiene, Karjeros centro vedėja Beata Gervickaite rugsėjo mėnesį tęsė projektą „Lietuvių kalbos ir kultūros kursai Ukrainos švietimo darbuotojams ir studentams“ (https://ukc.viko.lt/2022/10/11/tesiamas-projektas-lietuviu-kalbos-ir-kulturos-kursai-ukrainos-svietimo-darbuotojams-ir-studentams/). Rudens kursų grupėje Lietuvių kalbos mokytis ir apie šalies kultūrą, istoriją sužinoti panoro 15 studentų, mokytojų, jų pagalbininkų, darželio auklėtojų bei jų padėjėjų.

Rugsėjo mėnuo prasidėjo aktyvia projektine veikla ir Lietuvos kalbų pedagogų asociacijai (toliau Asociacija). Asociacija laimėjo projektą „Langas į Lietuvą“ (https://vikc.lt/lt/naujienos/nuotolines-lietuviu-kalbos-pamokos-ukrainieciu-vaikams-2/). Projektą vykdė Valstybės institucijų kalbų centras (toliau VIKC), vienas iš Asociacijos narių, kartu su kitų narių-institucijų kalbininkais. Projektu buvo siekiama mokyti lietuvių kalbos 13-18 m. vaikučius iš Ukrainos. Vaikai galėjo dalyvauti nuotolinėse lietuvių kalbos pamokose tris kartus per savaitę. Užsienio kalbų centro vedėja, Asociacijos tarybos narė Jūratė Patackaitė dalyvavo taip pat darbo grupėje ir atliko jai pavestus darbus.

Spalio mėnesį Kolegijoje, Studentų g. 39A, Agrotechnologijų fakultete, vyko intensyvūs Lietuvių kalbos ir kultūros kursai studentams ir švietimo darbuotojams iš Ukrainos. O kadangi kursų dalyviai buvo įvairūs tiek amžiumi, tiek patirtimi, projekto dėstytojams teko pasistengti ir įvairiais mokymo metodais perteikti lietuvių kalbos grožį, žinias ir meilę gimtajai kalbai bei jos kultūrai ir istorijai. Be lietuvių kalbos mokymo kursų dalyviai vyko į ekskursiją po Vilnių, į muziejus ir lankėsi parodose.

Šį mėnesį pradedamas įgyvendinti dar vienas ir Lietuvos kalbų pedagogų Asociacijos projektas „Nuo Antigonės iki Barboros Radvilaitės“ ( https://vikc.lt/lt/uncategorized/kvieciame-lietuviu-k-mokytojus-i-40-ak-val-cikla-nuo-antigones-iki-barboros-radvilaites/). Šio projekto metu organizuojami mokomieji metodiniai seminarai lietuvių kalbos ir literatūros mokytojams nuotoliniu būdu, o Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos nariams – nemokamai. Užsienio kalbų centro dėstytojai, Asociacijos nariai taip pat įsitraukė į šio projekto veiklas, kartu su pagrindiniais koordinatoriais, kolegomis iš VIKC.

Lapkričio mėnuo buvo ypač darbingas kalbininkams: buvo tęsiami projektai ir vyko Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto jau 11-oji tarptautinė studentų konferencija „Jaunimas besikeičiančioje visuomenėje“. Ne vienerius metus šios konferencijos rėmėja yra Lietuvos kalbų pedagogų asociacija. Asociacijos nariai, šįkart iš VDU UKI, recenzavo ir vertino studentų straipsnius, o Instituto direktorė dr. Teresė Ringailienė skaitė pranešimą plenariniame posėdyje.  UKC dėstytojai: Danutė Belazarienė, Halina Klupšienė, Jūratė Helsvig, Violeta Žemaitienė ir Jūratė Patackaitė buvo darbo grupės nariais ir kuravo studentus, rengiančius pranešimus konferencijoje.

Lapkričio mėn. 25 d.  Lietuvos sveikatos mokslų universitete vyko nehumanitarinio profilio aukštųjų mokyklų kalbų dėstytojų tarptautinė konferencija „Language Studies at a Specialised University’22: Intercultural Aspects“. Į šią konferenciją susirinko ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos šalių kalbininkai, taip pat LKPA nariai ir pristatė savo mokslinių tyrimų rezultatus. Šįkart Užsienio kalbų centrui atstovavo tyrėjai: Ingrida Galkauskienė, Violeta Žemaitienė, Halina Klupšienė ir Vytenis Končius ir skaitė pranešimus, dalijosi atliktų tyrimų rezultatais bei parengė straipsnius konferencijos leidiniui (https://ukc.viko.lt/2022/11/29/uzsienio-kalbu-centro-destytoju-taikomuju-moksliniu-tyrimu-rezultatai-pristatyti-tarptautineje-konferencijoje/).

Lapkričio mėn. UKC dėstytojai vykdė projekto „Kalbų mokymosi kokybė”(“Quality in Laguage Learning”),  kuriame jie dalyvauja asocijuoto partnerio teisėmis, veiklas. Šio projekto koordinatoriai, kolegos iš VU FLF UKI, pateikė naudingą ir turiningą programą: projekto rezultatų pristatymą ir mokymus, projekto medžiagos testavimą, taip pat projekto dalyviai galėjo individualiai konsultuotis ir parašyti atsiliepimus bei įvertinti projekto rezultatus. O rezultatai akivaizdūs: projekto svetainėje https://quill.pixel-online.org/ surinkta ir patalpinta įvairios medžiagos specialybės užsienio kalbai mokyti ir mokytis septyniomis kalbomis: anglų, ispanų, vengrų, italų, lietuvių, portugalų ir rumunų.

Gruodis – tai projektų ir kitų svarbių darbų užbaigimo metas, todėl kalbininkai atsakingai pildo ataskaitas, apibendrina projektų rezultatus. Visiems kolegoms ir partneriams dėkojame už bendradarbiavimą, už patarimus ir darbą! Linkime jaukių švenčių ir sėkmingų projektų ateityje!

Užsienio kalbų centro vedėja Jūratė Patackaitė